maandag 19 maart 2018

# 10 Agenda

Cropdagen en workshops
Vergeleken met de opgave in de vorige online-uitgave van Familie in beeld (Nr. 9 - november/december 2017) zijn er enige correcties en aanvullingen in de data van zowel de crop- als de workshopdagen. Definitief zijn nu de volgende data:


Cropdagen
zaterdag 24 maart
zondag 22 april
zaterdag 26 mei
zaterdag 23 juni
zondag 15 juli
zaterdag 4 augustus
zaterdag 25 augustus
zondag 30 september

Workshops
zondag 25 maart - basistechnieken
zondag 6 mei - creatieve technieken
zaterdag 14 juli - basistechnieken
N.B. De data van de workshops zijn alleen definitief bij voldoende belangstelling.

Klik hier voor het totale overzicht en meer informatie.Famillement 2018 in Leeuwarden
Op zondag 3 juni wordt voor de vierde keer op rij de tweejaarlijkse manifestatie 'Famillement' gehouden en wel in de Stadsschouwburg De Harmonie in het stadscentrum van Leeuwarden. Het Famillement is het grootste evenement van Nederland op het gebied van familiegeschiedenis en genealogie. En goed nieuws: het bezoekersaantal is tot op heden per keer stijgende geweest. Na Maastricht in 2012 (1500 bezoekers), Leiden in 2014 (2300 bezoekers) en Utrecht in 2016 (2750 bezoekers) is het dit jaar dus de beurt aan het Noorden, en wel aan Leeuwarden. De organisatie berust in de eerste instantie bij het CBG te Den Haag, die hierbij in elke stad met een andere partner(s) samenwerkt. Dit keer zijn dat Tresoar (= de bewaarplaats van de geschiedenis van Friesland, waar o.a. de namen/gegevens van zo mogelijk alle Friese families/personen, die er geleefd hebben, bewaard worden, de FAF (Freonen fan de Argiven yn Fryslân) en het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy. Het famillement biedt een gevarieerd programma voor zowel beginners als gevorderden op het terrein van de (familie)geschiedenis en genealogie. De toegang is gratis en de bezoekers kunnen ook gratis deelnemen aan het programma (lezingen en workshops) en de informatiemarkt, waar zo'n 75 regionale en (inter)nationale organisaties aan deelnemen. 

De manifestatie is voor bezoekers geopend op zondag 3 juni van 10.00 uur tot 18.00 uur. Locatie: Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4, 8911 BP Leeuwarden. De toegang is gratis. 

Hoewel we op de NGV-manifestatie in Den Bosch in november vorig jaar wel acte de présence konden geven, kan Familie in Beeld er in Leeuwarden om een aantal redenen helaas niet bij zijn. Dat vinden we jammer, omdat we onze noordelijke abonnees daar graag persoonlijk hadden willen ontmoeten en inspireren met o.a. voorbeeld lay-outs. We gaan er vanuit, dat we er, over twee jaar, net zoals in Leiden en Utrecht, weer wel bij kunnen zijn. Maar dan is twee jaar toch een lange tijd….. 

Wij wensen iedereen op 3 juni een fijne en waardevolle beursdag toe. Verzamelaarsjaarbeurs 14 & 15 april 2018
De Verzamelaarsjaarbeurs is het grootste evenement in Europa op vintagegebied.
Hij wordt gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht, tegelijk met de Mega Platen en CD beurs. Verdeeld over vijf (!) hallen (7, 8, 9, 11 en 12) bieden zo'n 1000 deelnemers werkelijk honderdduizenden voorwerpen aan, overzichtelijk ingedeeld op onderwerp. Er zijn aparte afdelingen voor speelgoed, glas, aardewerk, archeologie, brocante, fifties spullen, kleding, design-, woon- en interieurartikelen.

Voor de kwartierstaat-album maker zijn vooral de kraampjes met ansichtkaarten en andere platte spullen (bijvoorbeeld tram-, trein- of toegangskaartjes), boeken en atlassen, munten en postzegels interessant. Over het algemeen zijn deze spulletjes goed vertegenwoordigd en tegen redelijke prijzen te koop. Informeer meteen zodra je binnen bent, waar je voor deze zaken precies moet zijn. Maak een routeplan, anders blijft het de hele dag in al die hallen zoeken, zoeken en heen en weer lopen.

Ga je met de trein naar Utrecht (en dat is aan te bevelen, want parkeren is duur en als het tegenzit, sta je met de auto lang in de gewone- én in de beursfile), dan krijg je bij de NS spoordeelwinkel voor € 25,00 per persoon een treinretour + toegangskaartje (hoef je daar ook niet meer voor in de rij te staan). Je loopt vanaf het station in 5 à 10 minuten grotendeels overdekt naar het beursgebouw.
De normale toegangsprijs voor een volwassene (kinderen tot 12 jaar gratis) bedraagt € 14,00; online besteld kost het € 12,50. Prijs voor een passe-partout (14 + 15 april) is € 24,00 respectievelijk € 22,00.