Gedrukt materiaal
Het gaat hierbij met name om gedrukte berichten, die te vinden zijn in historische kranten, tijdschriften, algemene periodieken en in wat mindere mate boeken. Het zijn de familieberichten (geboorte, huwelijk, overlijden) uit kranten die het meest waardevol zijn, maar het kunnen ook (reclame)advertenties zijn van een winkel, fabriek, handelsonderneming o.i.d. welke een voorouder in bezit had, of een beroepsmatig bericht van bijvoorbeeld een notaris, advocaat, arts of iemand met een publieke functie. En dan zijn er nog de meer omschrijvende berichten, ja soms zelfs hele artikelen, van bepaalde werkzaamheden of openbare gebeurtenissen waarbij een voorouder betrokken was.
Het zoeken naar dit soort (kranten)advertenties en/of- berichten is in de meeste gevallen tamelijk eenvoudig, al kan het soms wel tijdrovend zijn. Bij de meeste sites vul je simpelweg de voor- en achternaam(en) van de betreffende voorouder, winkel o.i.d. in en dan maar afwachten of er na de 'klik' iets gevonden wordt. Bij veel voorkomende namen kan er nog verder doorgezocht moeten worden, voordat je de juiste persoon te pakken hebt. Vul eventueel een geboortedatum- of jaartal in; een plaatsnaam (geboorte, wonen) kan ook helpen. Om te voorkomen dat je hele krantenpagina's of zelfs complete kranten moet afstruinen, geven veel sites d.m.v. een gele, roze of lichtblauwe markeringsstreep de naam aan waar het om gaat. Is dat niet het geval, probeer dan de naam of het woord te vinden met behulp van de zoekbalk. Deze krijg je op het scherm door tegelijkertijd 'Control' (Ctrl) en 'f' in te drukken en vervolgens in het daarna verschenen balkje (meestal bovenaan) de naam in te vullen. Klik op 'zoeken' en je krijgt vanzelf de juiste pagina met de gewenste en tevens gemarkeerde naam/woord te zien, mits hij inderdaad in de tekst voorkomt. Dat kan ook meerdere keren zijn en dat wordt eveneens in de zoekbalk aangegeven. Druk in dat geval simpelweg op 'volgende' of 'vorige'. Vergroot of verklein de advertentie of tekstgedeelte naar wens en print het, zo mogelijk en gewenst - in kleur uit. Het kan ook zo zijn, dat je niet meteen kunt vergroten of verkleinen, maar dat je het bericht eerst moet uitprinten en het daarna vergroot of verkleind moet kopiëren. Zorg ervoor, dat je het in te plakken bericht (of meerdere berichten tegelijk) uiteindelijk op glad, 200 grams (170 mag ook nog) papier afdrukt, omdat dat zich makkelijker, beter en mooier laat verwerken en dat geldt dan met name voor het uitsnijden en (vooral) het opplakken.
De oudste krant
Na de uitvinding van de boekdrukkunst rond 1450 door de Duitser Johann Gutenberg werden er in de tweede helft van de 15e eeuw en in de 16e eeuw uitsluitend boeken en geschriften gedrukt. De eerste kranten verschijnen in het eerste decennium van de 17e eeuw en wel in Duitsland. De eerste krant in de Nederlandse taal wordt tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1618 te Amsterdam gedrukt en heet 'Courante uyt Italien, Duytslandt, &c', waarin het voornamelijk ging over Europese zaken zoals de handel, oorlogen, ziektes en natuurrampen.
Leuk om te weten is het feit, dat in 1656 te Haarlem de eerste editie verscheen van de 'Weeckelycke Courante van Europa'; in 1664 werd deze naam gewijzigd in 'Oprechte Haarlemsche Courant' en pas in 1847 werd de weekkrant een dagblad. In 1942 fuseerde de krant met het 'Haarlems Dagblad', dat tot op de dag van vandaag nog uitgegeven wordt.
Delpher Krantenbank
Pas in de 19e eeuw verschijnen de kranten of dagbladen die we nu nog kennen en waarin we - met een beetje geluk - het nodige over onze voorouders kunnen vinden in de vorm van familie-advertenties, korte berichten waar een voorouder in genoemd wordt of andersoortige, al dan niet commerciële advertenties. De grootste en meest bekende op dit gebied is de krantenbank Delpher, die heel duidelijk en uitstekend toegankelijk is. Er staan ruim 6 miljoen pagina's van Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften op, alsmede kranten uit Nederlands Indië en een aantal uitgetypte radiobulletins. Als je gaat zoeken, begin je met het invullen van de naam van de betreffende voorouder, waarna je de eeuw waarin hij of zij leefde moet aanklikken; hierbij kun je kiezen uit de 17e, 18e, 19e of 20e eeuw. Vervolgens geef je het verspreidingsgebied van de krant aan en het soort bericht (advertentie, artikel, familiebericht of illustratie met bijschrift) dat je zoekt. Om voor het zoeken nog meer 'to the point' te komen, kan er gefilterd worden op de naam van de krant en/of de plaats van uitgave. Als de computer de naam of het gewenste woord vindt (en als die in het bestand staat, dan gebeurt dat - onbegrijpelijk overigens - binnen één of slechts enkele seconden), dan laat hij meteen de betreffende pagina zien met daarop in geel, roze of lichtblauw gemarkeerd de plek waar het gezochte staat. Je hoeft dus niet eerst de hele krant door te lezen en dat scheelt bergen tijd! Links in de kantlijn van het scherm staat een icoontje, voorstellende een stift, pen of potlood waarmee je de in dit geval gele markeringsstreep kunt weghalen, zodat het bericht weer 'maagdelijk' wordt. Er staan tevens icoontjes bij om te vergroten/verkleinen en naar links of rechts te roteren.
Andere kranten
Heb je geen geluk op Delpher, probeer het dan eens op de sites van één van de ruim 50 regionale/ plaatselijke krantenbanken of streekarchieven; zie voor een overzicht van titels de site 'Lijst Nederlandse krantenarchieven'. Meestal werken deze sites min of meer op dezelfde manier als Delpher, inclusief de (indien gewenst te verwijderen) markeringen.
Handigheid in het zoeken krijg je door het veel en regelmatig te doen. Vergeet hierbij vooral niet de 'zijpaadjes' in te slaan, o.a. door iets aan de ingetypte benamingen te veranderen, de volgorde van woorden te veranderen of synoniemen te gebruiken.
De juiste dikte printpapier
En tot slot: print het gewenste eindresultaat uit op 200 grams glad (maar toch mat), wit printpapier (bestelnr. F 210, waarin 20 vellen op A4-formaat) of 170 grams lichtgekleurd beige printpapier, zodat het lijkt op door de jaren heen verkleurd krantenpapier.
Daarna de advertenties of berichten netjes recht uitsnijden, eventueel matten en vervolgens opplakken met de (zuurvrije en navulbare) Henkel fotolijmroller (bestelnr. F 029).