vrijdag 9 januari 2015

#4: Printen op getint papier

Naarmate u langer of intensiever met de voorouderhobby bezig bent, zal u steeds meer de behoefte hebben archiefstukken en andere afbeeldingen in het kwartierstaat- of familiegeschiedenisalbum van begeleidende teksten te voorzien.
Als het om een enkel woord, een naam of jaartal gaat, dan zijn Pickup plakletters of de Dymo lettertang prima geschikt. Beheerst u de kunst van het kalligraferen, dan kan dat ook met de Faber-Castell Calligraphy Pitt Artist pen. En wanneer u een mooi en vooral duidelijk handschrift hebt, dan is het mogelijk met de 0,8 mm documentenpen een wat meer uitgebreide tekst ‘neer te pennen’ (klik hier om pennen te bekijken/bestellen).

Deze teksten komen van de lay-outs van het artikel 'Openbaar stadsvervoer rond 1900'. Als u op deze afbeelding klikt, is de tekst op de grote versie goed te lezen.

Gaat het echter om een relatief groter tekstblok waarin u bijvoorbeeld een stuk tijdsbeeld neerzet, anekdote of bijzondere gebeurtenis vertelt of zelfs het leven van een persoon beschrijft, dan is de tekstverwerker toch beslist het aangewezen instrument.

Wat de totaalcompositie van de lay-out betreft kunt u zo’n tekstblok op twee manieren maken.
  1. Tik de tekst op de breedte die u wenst (of denkt dat goed is), print hem uit, snijd het overtollige papier eromheen weg en laat het tekstblok onderdeel worden van de plaatjes, labels e.d. die op de betreffende lay-out moeten komen. Dat wil zeggen: schuif met alle onderdelen net zo lang heen en weer (laat ze zo nodig gedeeltelijk over elkaar heen vallen) totdat de compositie logisch in elkaar zit en naar uw zin is.
  2. Maak eerst van de overige onderdelen een totaalcompositie, waarbij u rekening houdt met de ruimte(n) die u ongeveer nodig denkt te hebben voor de toelichtende tekst(en). Plak alles op z’n plaats en meet de hoogte en breedte van de overgebleven, lege ruimte(n) nauwkeurig op. Stel vervolgens op uw tekstverwerker de zin-breedte in. Houd hierbij rekening met ongeveer 5 mm lege ruimte aan de linker- en rechterkant van het verhaal én de ruimte die tussen het totale tekstblok en de overige ‘plaatjes’ moet zitten. Deze ‘achtergrond-ruimte’ rondom het tekstblok mag niet te klein, maar zeker niet te groot zijn, want dan gaat het blok ‘zweven’.
Het aantal getypte regels onder elkaar bepaalt de uiteindelijke hoogte van het tekstblok. Staan er te veel regels t.o.v. de beschikbare hoogte, maak dan de regelbreedte wat groter als de betreffende ruimte dat toelaat of kort de tekst in d.m.v. een andere formuliering of laat eenvoudig bepaalde woorden of minder belangrijke stukjes tekst weg. Een andere mogelijkheid is om in de eindfase het tekstblok 10 of 15% kleiner te kopiëren. Print of kopieer altijd op 170 of 200 grams papier. Dat laat zich mooi, glad opplakken.


Links de lay-out met tekstblokken op wit papier, die er – met name op een donker achtergrondvel – min of meer ‘uitknallen’ en afbreuk doen aan de overige tekstblokjes. Rechts dezelfde lay-out met dezelfde tekst, maar dan geprint op zacht bruin getint papier. Hierdoor vallen de teksten zelfs meer op, terwijl de lay-out toch als een harmonisch geheel overkomt. Zie hiervoor ook de lay-outs van het artikel 'Openbaar stadsvervoer rond 1900'.

Witte ‘gaten’ in de lay-out
Dat is eigenlijk het ergste wat je en harmonisch opgebouwde compositie kunt aandoen: eruit springende ‘gaten’ van wit papier op een mooi gekleurd dessin- of cardstockvel. Print uw teksten daarom altijd uit op (zacht) getint papier.

Papiprint van Papicolor
Bij uitstek geschikt hiervoor is het 170 grams Papiprint Unicolors papier van Papicolor, hetzelfde merk als waarvan ook ons 200 grams A3 cardstockpapier is. Dit speciale papier is zowel geschikt voor de inkjet- als laserprinter en verkrijgbaar in tientallen verschillende kleuren. De A4 vellen zijn per 6 stuks per kleur vepakt. De setjes zijn bij Familie in Beeld te bestellen of in de goed gesorteerde kantoorboekhandel te koop voor € 2,65. De redactie heeft de voor dit werk de 5 beste kleuren uitgekozen: lichtgrijs, iets donkerder grijs, licht oker, zachtgeel en zachtoranje.


We hebben een eerste keus gemaakt uit het aanbod van getint printpapier. Deze 5 setjes passen het beste bij de basiskleuren A3 cardstock – en dessinpapier van Familie in Beeld. De in zwart geprinte teksten zijn hierop prima te lezen. Het papier van 170 grams is geschikt voor laser- en inkjesprinters.