vrijdag 9 januari 2015

#4: Inleiding

Beste FiB-lezer,

In de eerste plaats - als het nog mag - de beste wensen voor 2015. In allerlei opzichten. Wij gaan in ieder geval proberen er een mooi jaar van te maken, zowel letterlijk als figuurlijk. Zo zal het aantal dessin-, cardstock- en knipvellen uitgebreid worden, besteden we aandacht aan creatieve technieken die het album zullen verrijken en gaan we meer werk laten zien van FiB-abonnees.

Menselijke geschiedenis
Naast de overige genealogische onderwerpen zullen we veel idee├źn, tips en voorbeelden geven voor het maken van zgn. tijdsbeeld lay-outs. Met name bij die voorouders, waar geen foto's van bestaan (en dat zijn de meesten) hebben we 'historische' afbeeldingen en tekstuele gegevens nodig om een mooie en interessante lay-out samen te stellen die de moeite van het lezen en bekijken waard is.
We denken dan aan plaatjes van onderwerpen als werken (beroep) / wonen / eten, drinken en slapen / huwelijk / kinderen / ziektes / oorlogen / sociale omstandigheden / uitvindingen / enzovoort. Met behulp van internet kunt u op een bepaald onderwerp net zo diep ingaan als u zelf wilt. Dat levert dan niet alleen mooie lay-outs op, het leert u tevens veel over de geschiedenis en al datgene waarmee uw voorouders tijdens hun leven te maken hadden.
Heel interessant en leerzaam dus en u zult meermaals met stomheid geslagen zijn over de manier van (over)leven van de mensen van toen.

Gratis online-uitgave
Nog even terugkomen op de eerste zin van deze inleiding. Om precies te zijn op het woordje 'wensen', want de redactie heeft een wens voor dit jaar, die u wellicht gedeeltelijk in vervulling kunt laten gaan.
We hebben nu ruim 2500 abonnees op onze gratis online-uitgave en dat is mooi, maar we zouden dat aantal graag zien groeien. Sinds we niet meer als tijdschrift in de winkel liggen, worden we niet meer door 'nieuwelingen' ontdekt. Het verzoek aan u is dan ook of u bevriende stamboomonderzoekers zou willen wijzen op de mogelijkheid zich in te schrijven op de GRATIS online-uitgave van Familie in Beeld.

En tenslotte willen we u nog uitnodigen dit jaar een bezoek te brengen aan Creatief Centrum Heesch om ter inspiratie de tentoonstelling 'Familiegeschiedenis en stamboomonderzoek' te komen bekijken. We hebben er nu ook een expositie van A3 kwartierstaat lay-outs bij ingericht, zodat u alle voorbeelden in levende lijve kunt zien.

Ik wens u veel stamboomplezier in 2015.

Met nostalgische groet,

Wim Kros / hoofdredacteur