vrijdag 20 maart 2015

#5: Uw idee

Uw Idee’ is een rubriek die zo nu en dan in de online-uitgave wordt opgenomen en waarin we complete A3 lay-outs, kleine ideeën voor op 
lay-outs of andere ‘familie-vintage werkstukken’ van Familie in Beeld online-abonnees laten zien.

Oproep
Heeft u een mooie, bijzondere of heel aparte lay-out(s) of een ander leuk (ruimtelijk) werkstuk over uw familie gemaakt, zet hem dan eens op de foto en mail deze door naar info@familieinbeeld.nl
Wellicht is het leuk hem in één van de volgende online-uitgave te plaatsen. Dat zullen we overigens nooit doen, voordat we met u contact hebben opgenomen, enerzijds om uw toestemming voor plaatsing te vragen, anderzijds voor wat achtergrond informatie voor de bijschriften of tekst.

Wij zijn heel benieuwd wat we binnen krijgen en bij deze: bij voorbaat hartelijk dank!

De productfoto’s van Betsie van der Sloot
In deze online uitgave besteden we aandacht aan de werkstukken van Betsie van der Sloot, die zij eerder naar de redactie stuurde.

Toen Betsie (68) met haar A3 familiegeschiedenis-/kwartierstaat-album begon, dacht ze in de eerste instantie dat daar alleen en uitsluitend de oude familiefoto’s, -documenten en (kranten)knipsels in zouden komen. Maar toen ze een fotootje uit haar jeugd zag met daarop een voorwerp van haar oma, dat nu bij haar broer in huis staat, kreeg ze een ander idee. Ze maakte een ‘sec-foto’ van het product en plaatste die in het album naast de foto van toen.
We vinden dat zo’n leuke ‘link’ van het heden met het verleden, dat we die onze lezers niet willen onthouden. Op de lay-outs hieronder enkele voorbeelden van hoe Betsie deze ‘vers gemaakte’ foto’s op haar lay-outs verwerkte.


Lay-out nr.1
De foto waar het mee begon: Betsie (hier ongeveer 2 jaar) op bezoek bij haar oma, met pop en al op de huiskamertafel gezet.
Eén van de mooiste dingen bij oma was de koperen tafelbel in de vorm van een vogel, met aan elke vleugel een bel. Maar daar mochten de kleinkinderen niet mee spelen, anders werd oma ‘gek’ van het lawaai. Natuurlijk was die bel veel mooier dan die pop! Dus werd de bel als zoethoudertje voor de foto even op tafel gezet, mocht Betsie er één keer mee bellen om er vervolgens de rest van de middag niet meer aan te komen!

Overigens gebruikt Betsie hier opvallend afwijkend scrapbookpapier om mee te matten. Om de relatie tussen de foto met de koperen bel erop en het ‘kiekje’ uit 1948 duidelijk te maken, staan ze beide, compleet met bijschrift, op één en dezelfde ‘mat’.

Lay-out nr. 2
De boerderij van opa en oma waar Betsie als kind regelmatig op bezoek ging. Op de bovenste foto nog eenzaam tussen de weilanden, op de foto daaronder vlak voor de oprukkende, moderne flats. Op de plattegrond van de boerderij daaronder is te zien, dat de grootte van het woongedeelte niet echt groot was, zo’n 70 m². De klok op de foto rechts hing daar in de keuken. Het was opa’s trots in die keuken. Na het overlijden van opa en oma kwam hij bij Betsie’s ouders thuis te hangen. Toen haar vader naar een verzorgingshuis ging, verhuisde de klok naar Betsie en kwam, zoals altijd, ook bij haar in de keuken te hangen.Lay-out nr. 3
De vaas linksonder was een huwelijksgeschenk van de vader en moeder van Betsie. Moeder gebruikte hem echt voor bloemen; bij Betsie staat hij voor de sier in de badkamer.
Links boven een detailfoto van het kleine (18x18 cm) schilderijtje met zonnebloemen. Ook dit was een huwelijksgeschenk, dat haar vader op 27 mei 1944 (zie de achterkant van het schilderij op foto rechts onder de tekst) kreeg en waar hij heel zuinig op was. Het hing bij hem thuis boven het dressoir (zie de foto uit 1969) en na zijn overlijden ging het naar Betsie’s zus Maria, die het bij haar thuis veilig boven de huiskamerdeur hing – zie foto daaronder. Haar vader’s bekende gezegde ‘denk aan het schilderijtje – dat heb ik nog van mevrouw Kikke gekregen’ heeft dus wel geholpen.

Lay-out nr. 4
Linksboven een foto uit 1963 van de huiskamer van het ouderlijk huis van Betsie. Rechts haar moeder, die naast de kolenkachel staat. Op de schoorsteen staat een beeldje, voorstellende de verschijning van Maria aan Bernadette, meegenomen door oma toen ze in Lourdes was, de enige plaats in het buitenland die zij ooit bezocht heeft. Daarboven hangt een blauw sierbord. Beide stukken (zie foto rechts) zijn nu in het bezit van Betsie en staan / hangen in de slaapkamer en in de gang.