vrijdag 1 augustus 2014

#1: Nieuwtjes en wetenswaardigheden

Famillement 2014

Na het succes van in Maastricht 2 jaar geleden wordt de familiegeschiedenismanifestatie 'Famillement' dit jaar op woensdag 8 oktober in Leiden gehouden.


Bezoekers kunnen daar van 13.00-21.00 uur GRATIS terecht. Het thema is 'Erfgoed en Familiegeschiedenis'. Zo'n 65 nationale en regionale verenigingen, stichtingen en instellingen op het gebied van stamboomonderzoek (in de meest brede zin van het woord), geschiedenis van families en bevolkingsgroepen, het beleven van het verleden en het maken van een tijdsbeeld daarvan, presenteren zich aan het publiek op de Famillementmarkt.
Er zullen ook buitenlandse genealogische organisaties aanwezig zijn, o.a. uit België, Duitsland en Frankrijk. Heeft u voorouders die daar vandaan komen en loopt u vast met uw onderzoek, dan is het zeker de moeite waard bij hen langs te gaan.
Naast de uitgebreide en interessante Famillementmarkt worden er in verschillende kleine zaaltjes van de Hooglandse Kerk lezingen en workshops gehouden. Meer informatie vindt u op www.famillementblogspot.nl

Ook Familie in Beeld is in Leiden op de Famillementmarkt van de partij. U kunt daar o.a. kennismaken met alle 'in's en out's' van het A3 kwartierstaat-album nieuwe stijl en de benodigde materialen hiervoor zien en ter plekke aanschaffen. Hetzelfde geldt voor de eerste vier tijdschriftuitgaven van Familie in Beeld. Daarnaast vertellen wij u graag over de familiegeschiedenistentoonstelling in Heesch en wat er daar zoal meer te beleven valt.

De FiB-redactie is 2 jaar geleden zelf in Maastricht geweest en het famillement is werkelijk de moeite van een bezoek waard, zeker als u weet dat de manifestatie dit jaar groter (en drukker!) zal zijn.
Kom daarom bijtijds, dan weet u zeker dat u als één van de eersten (gratis) binnen bent en voldoende tijd heeft alle tafels langs te gaan.
Famillement 2014 wordt georganiseerd door het Centraal Bureau voor Genealogie en Erfgoed Leiden en Omstreken; de hoofdsponsor in Geneanet.
Adres Hooglandse Kerk:
Nieuwstraat 20 - 2312 CK Leiden
Noteer vast in uw agenda: 8 oktober.


Demonstratie-dagen A3 Kwartierstaat-albumOp zondag 10, zaterdag 16 en zondag 31 augustus geeft Wim Kros in het Creatief Centrum Heesch demonstraties over hoe een A3 kwartierstaat-album te maken. Op verzoek worden uiteenlopende technieken getoond en er is gelegenheid tot vragen stellen/informatie uitwisselen.
Bezoek dan tevens de tentoonstelling 'Familiegeschiedenis en stamboomonderzoek', die eveneens op de eerste verdieping is ingericht. Klik hier voor adresgegevens, openingstijden en routebeschrijving. 


Waardebon abonnementsgeld Familie in Beeld

De waardebon, welke de abonnees die daar recht op hadden toegemaild of toegestuurd hebben gekregen, kan niet alleen in augustus worden ingewisseld bij een aankoop in Creatief Centrum Heesch, maar hij blijft ook daarna geldig. Vergeet alleen niet de uitgeprinte mail of brief en uwlegitimatiebewijs mee te nemen. 

Workshop A3 kwartierstaat-album

Er is nog plaats voor de dag-workshop 'A3 kwartierstaat-album maken' op zaterdag 6 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Aan de orde komen de volgende technieken: knippen, snijden, plakken, stempelen, matten, distressen, werken met dubbelklevend folie, Pick-up letters, munt- en postzegelhouders, compositie bepalen en (tijdens het plakken) fixeren, het gebruik van de combinatie ruitjesliniaal 30 + 40 cm en de grote geo-driehoek, indeling lay-outs, enz. Bij de workshop wordt een materiaalpakket geleverd met daarin een A3-album.GenVer.nl wordt Zoekakten.nl

In Familie in Beeld nr. 4 (maart 2014) op pagina 58 hebben we een uitgebreid artikel gehad over hoe u thuis afbeeldingen kunt uitprinten van (heel oude) akten uit de Burgerlijke stand of van inschrijvingen in kerkelijke doop-, trouw- of begraafregisters.
Vrij snel na het verschijnen van het tijdschrift kwam tot ieders (ook de onze!) verbazing het bericht, dat GenVer er mee ging stoppen, omdat er voor de beheerder te veel vrije tijd in de gratis te raadplegen site ging zitten.Een aantal maanden van onduidelijkheid volgden, maar eind mei kwam het goede bericht, dat Zoekakten.nl met ingang van juni 2014 het stokje van GenVer zou overnemen. Vrijwel alle gegevens zijn door Zoekakten.nl overgenomen en er zijn zelfs nieuwe collecties toegevoegd. Ook Zoekakten.nl is een particulier initiatief en is gratis te raadplegen, zodat u op dezelfde manier als bij GenVer via indexen betrekkelijk eenvoudig toegang krijgt tot de vele miljoenen Nederlandse en Belgische scans van Familysearch.


Uitgeprinte akten op lay-outs

Niet elke lay-out van het A3 kwartierstaat-album hoeft het zelfde zijn. In tegendeel zelfs: juist de afwisseling in vorm , kleur, soort plaatjes en een gevarieerdheid aan informatie maakt zo'n naslagwerk mooi en interessant om door te bladeren.
Drie dingen dienen echter wel standaard vermeld te worden:
1. de voor- en achternaam
2. het kwartierstaatnummer van de betreffende voorouder
3. de persoonslabel met alle 'technische gegevens' van de persoon, inclusief het aantal kinderen en de namen/geboortedata daarvan.
Voor het invullen van deze gegevens is speciaal het Familie in Beeld persoonslabel-knipvel ontwikkeld - zie ook op de lay-outs van Joost en Reinera Hagedoorn, elders in deze online-uitgave.


Zowel van Arij als van Margaretha is het (nog) niet bekend wanneer zij overleden zijn.
Arij staan wel al zijn kinderen op de FiB persoonslabel vermeld, maar bij zijn vrouw niet om de reden die in de tekst staat vermeld.

De bovenstaande spread van Margaretha Dirks Ketelaar laat echter zien, dat zo'n persoonslabel niet altijd volledig ingevuld hoeft te worden. Omdat we een dagje op Zoekakten.nl hebben rondgezworven, hebben we alle officiële inschrijvingen van de kinderen van Margaretha gevonden in het doopregister van de Ned. Hervormde Kerk te Spijk. Helemaal links op de spread is de eerste pagina van dit boek te zien, helemaal rechts de volledige rechterpagina uit het boek waarop haar laatste kind Sijmen vermeld staat. Van de 9 andere kinderen hebben we de betreffende inschrijving uitgesneden en vervolgens onder het jaartal (dat bovenaan elke pagina geschreven stond) geplakt en het geheel vervolgens als blok uitgesneden. Na wat heen en weer schuiven van de verschillende tekstblokken en het toevoegen van een afbeelding van de kerk te Spijk ontstond deze aparte, dubbele A3 lay-out (= spread). Niet alleen interessant om te lezen en te zien (het gaat hier tenslotte om authentieke, hand geschreven inschrijvingen uit de periode 1721-1745), maar vooral ook wat vormgeving betreft een 1welkome afwisseling in het A3 kwartierstaat-album.