vrijdag 1 augustus 2014

#1: Leuke website: Mijn-Genea.nl

Een Nederlandstalig, gratis stamboomprogramma

Door Ludmilla van Santen

Als stamboomonderzoeker verzamel je veel gegevens en documenten zoals aktes, foto’s, familieoverzichten, kortom, veel papier dat vaak wordt opgeborgen in ordners. Met Familie in Beeld als inspiratiebron zijn van al dat materiaal prachtige familiegeschiedenis- en/of kwartierstaat-albums te maken, maar voor een duidelijk, snel werkend en ‘compact’ overzicht wil je toch alles verwerken op de computer.

Een speciaal softwareprogramma voor stambomen geeft mooie overzichten en schema’s in tekst én beeld, de één nog fraaier dan de ander. Ook kun je eenvoudig groepen selecteren en zo zoeken op naam, plaats, datum etc.
Er zijn relatief veel verschillende softwareprogramma’s, maar de onderlinge verschillen zijn niet erg groot. Het is overigens niet eenvoudig op zoek te gaan naar dat programma dat alles het beste heeft. Behalve een persoonlijke voorkeur, kennis van de computer en eventueel de Engelse taal zijn er naast de algemene gebruiksvriendelijkheid toch nog wel een aantal andere belangrijke punten waar je rekenening mee moet houden.

Wat wilt u?
Er zijn veel verschillende software-programma's om een keuze uit te maken, maar welke te kiezen?
  1. Wilt u alle gegevens uitsluitend verzamelen voor eigen gebruik, of
  2. wilt u ze ook kunnen delen met anderen via internet.
Dit is een apart onderwerp waar veel over te vertellen valt, maar ik noem de twee belangrijkste punten van overweging voordat u een besluit neemt.
  1. Alles wat u openbaar op internet plaatst, kan door iedereen ongevraagd worden overgenomen. Zo goed als u ook bij andere openbare stambomen gegevens zult vinden, die u kunt gebruiken. Daarvoor is geen toestemming nodig, maar neem wel altijd even contact op met de samensteller van die gegevens en laat weten wat u wilt overnemen. Bovendien: deel uw gegevens; samenwerken en ruilen hoort bij de hobby. Onderling contact is een ongeschreven regel van normen en waarden binnen onze hobby!
  2. U dient zich te houden aan de privacywetgeving: het noemen van personen die in leven zijn, mag niet, tenzij u uitdrukkelijk (het liefst schriftelijk) toestemming van de persoon zelf heeft. Beter is het géén levende personen op internet te plaatsen. Ze staan uiteraard wel in uw stamboomprogramma, maar via een speciaal vakje kunt u de keuze maken: niet publiceren.

Algemeen
  • Vrijwel alle software stamboomprogramma’s voor de computer bieden ook de mogelijkheid tot publiceren.
  • De software van zo’n programma kunt u middels downloaden op uw computer plaatsen. Allereerst heeft u de keus tussen een Nederlands of buitenlands programma. Vervolgens kunt u kiezen uit een gratis te downloaden programma (bijvoorbeeld Aldfaer) of een programma tegen betaling (bijvoorbeeld Pro Gen of Gens Data Pro). Sommige bieden tevens een cursus voor beginners en gevorderden.
  • Wat betreft het internetaanbod, waarbij u gebruik maakt van hun stamboomprogramma op internet, heeft u ook de keus uit Nederlands of buitenlands en gratis (bijvoorbeeld Mijn-Genea) of tegen betaling (zoals Genealogieonline, MyHeritage, Family Tree Maker). Belangrijk hierbij is goed te letten op de kleine lettertjes. Ga niet zomaar aan de slag. Vaak gebeurt het dat wanneer u eenmaal een aantal personen gratis heeft ingevoerd, u dan pas achter komt dat u voor meer personen of andere opties moet gaan betalen. Vaak is het ook zo, dat u uw gegevens gewoon weggeeft; de aabieder wordt dan eigenaar van uw gegevens en u kunt zelf bijvoorbeeld niet meer beslissen om gegevens te verwijderen.

Mijn-Genea.nl

In feite is een goede keuze helemaal niet zo moeilijk. Mijn-Genea is een project door en voor genealogen. De bedenker en maker is Gábor Hummel, zelf stamboomonderzoeker. Het programma is in 2010 ontstaan en ontwikkelt om zijn eigen stamboom te publiceren, maar het is uitgegroeid tot een platform waar ook andere mensen hun stamboom kunnen laten zien. Er zijn inmiddels ruim 1,6 miljoen personen in bijna 500 stambomen in ondergebracht en het groeit momenteel sterk.
Het programma is dus niet bedacht met een ‘commerciële pet’ op, maar om genealogen de kans te geven om op een eenvoudige manier hun stamboom te beheren en eventueel te publiceren.
Een belangrijk punt is, dat het niet nodig is je stamboom te publiceren! U kunt hem gewoon voor uzelf houden. De buitenwereld kan hem dan niet vinden, omdat er een slotje op zit. Er is overigens ook een tussenoplossing, waarbij u de stamboom alleen toegangelijk maakt voor een select gezelschap, bijvoorbeeld familie en vrienden. Voor die mensen kan dan een stamboomaccount aangemaakt worden, waarna ook zij aan de stamboom kunnen meewerken, gegevens invoeren en/of wijzigen.

Beheerder
Als beheerder hebt u altijd zelf zeggenschap over uw eigen gegevens; iets verwijderen, muteren, aanvullen of delen, daarvoor beslist u zelf. De vormgeving, zoals achtergrond en lettertype, kunt u zelf kiezen. Mijn-Genea zorgt ter verdere aanvulling voor statistieken, geografische spreiding, beroepen en koppeling van foto’s en documenten van personen. Er is een ruime mogelijkheid voor bronverwijzing.
Behalve het direct invoeren van gegevens via de website, is het ook mogelijk om deze via een Gedcom-bestand te importeren. ‘Gedcom’ staat voor Genealogische Data Communicatie. Het is een standaard gegevensuitwisseling tussen de meeste genealogische programma’s. Hiermee kunt u, wanneer u al een bepaald softwareprogramma gebruikt, uw gegevens naar een ander systeem overzetten. De website www.mijn-genea.nl is altijd in ontwikkeling. Dat wil zeggen, dat Gábor steeds bezig is met het verbeteren ervan en open staat voor suggesties van gebruikers.

Speciaal voor FiB-lezers
Voor lezers van Familie in Beeld, die Mijn-Genea willen uitproberen, heeft Gábor Hummel een demo-account aangemaakt. Ga hiervoor naar www.mijn-genea.nl en log rechtsboven met de volgende gegevens in:
E-mailadres: demo@mijn-genea.nl
Wachtwoord: test2014


Veel plezier!