maandag 19 maart 2018

# 10 Tips en Weetjes

Pickup zelfklevende letters
Werkelijk onmisbaar bij het 'stamboom-/kwartierstaat-scrappen' zijn de zelfklevende letters en cijfers van het merk Pickup. Ze worden gebruikt voor zowel de buitenkant van het A3 album (zie de vorige online-uitgave) als - met name - binnenin op de lay-out vellen. Zelf heb ik er al ruim 35 jaar (!) ervaring mee en wat ik toen geplakt heb, zit er nog steeds op. Reden genoeg dus om ze toe te passen in ons familiegeschiedenisalbum, want dat moeten onze nazaten toch nog tenminste - pak hem beet - een eeuwtje of meer als naslagwerk kunnen inzien…..






Lettertype Largo
De Pickup letters worden in een soort 'boekjes' verkocht in een aantal verschillende lettertypen, lettergroottes en kleuren. Voor het kwartierstaat-album is eigenlijk maar één type geschikt (tenzij je hier of daar nog wat met sierletters wilt doen) en dat is 'Largo'. Deze is in een aantal kleuren verkrijgbaar, maar zwart wordt in ons geval het meest (zo'n 90 %) gebruikt. In veel mindere mate de kleur wit en dan nog uitsluitend de 20 mm hoge letter voor de persoonlijke kwartierstaatnummers op een donkere ondergrond. In nog minder gevallen heb je Largo rood 20 mm nodig voor grote stippen, pijlen, streepjes e.d. Niet beslist noodzakelijk, dus, maar wel prettig om 'in huis te hebben'.
Terug naar Largo zwart. Het meest gebruikt zijn de 8 mm hoge letters/cijfers. Beide zitten in één boekje (bestelnr. F 045) met nog een aantal leestekens en andere symbolen. Met deze letterhoogte maak je op de technische pagina de namen van de voorouder. Op de technische pagina staat altijd linksboven ook het persoonsnummer en hiervoor gebruik je de 20 mm hoge cijfers Largo zwart. Deze zitten overigens in een apart 'boekje' (bestelnr. F 046), dus zonder de letters, die je ook echt niet nodig hebt. Voor witte getallen op een donkere ondergrond gebruik je het cijferboekje Largo wit 20 mm (bestelnr. F 047).





Werkwijze 
Het verwerken van de Pickup letters is tamelijk eenvoudig, maar je moet er door het doen wel handigheid in krijgen. In het begin is het een beetje tijdrovend, maar na een aantal uurtjes oefenen in het - de naam zegt het al - oppikken (met een scherp afbreekmesje) van de letters is het heel goed te doen. Heel belangrijk hierbij is dat je strijklicht op het werk hebt, zodat de gestanste letters duidelijk kunt zien. Een uitgebreide en duidelijke werkbeschrijving van deze 'letter-plak-techniek' vind je in de papieren uitgave van Familie in Beeld nr. 1 (en als je hem niet hebt: hij is nog steeds te bestellen met bestelnr. F 059) op pagina 56 t/m 58.

De 'tekort-kom-letters-tip' 
Natuurlijk zitten er op zo'n lettervel minder Q's dan A's of E's, maar je kunt er niet omheen dat je na het plakken van de nodige namen/woorden op een gegeven moment bepaalde letters te kort komt, terwijl er nog voldoende andere letters ongebruikt op het vel zitten.
Daarom laten we hier zien, dat je met behulp van een scherp afbreekmesje (breek het oude voor dit klusje gerust af, want er moet straks heel secuur en scherp gesneden worden) en wat handigheid (ook hier een kwestie van oefenen) van andere, nog op het vel zittende letters de A, de R, de E, de V en de L kunt maken. Op die manier hoef je niet meteen een nieuw letterboekje te pakken (en dat scheelt centjes) of te wachten dat je er één gekocht hebt en pas dan verder kunt. In plaats daarvan kun je gewoon nog even lekker doorgaan met namen plakken.








De 'A' maak je door een V ondersteboven op het vel te plakken en daar overheen, min of meer wat hoogte betreft in het midden, een kort, niet zo dik balkje te plakken, waarvan er drie stuks zitten tussen de gewone, rechtopstaande L en de omgekeerde L zitten. 







De 'R' maak je van een P (eerst het halve rondje uit de P halen) en een schuin, dik streepje, dat je van de W afsnijdt en ondersteboven (dus de niet gesneden kant beneden houden) onder en voor een klein stukje op de ronding van de P plakt. 







De 'E' maak je van de F + een dik balkje (hiervan vind je er steeds één tussen de gewone T en de op z'n kop staande T) tegen en voor een klein deel op de verticale balk van de F. 







De 'V' maak je van de W door er bijna de helft vanaf te snijden. 







De 'L' maak je van een T door er aan één kant een stukje horizontale balk vanaf te snijden.

Verder kun je de extra E's gebruiken die na de Z tegen een halve A aanzitten. Hier hoef je niet te snijden.
Tot slot is er met een beetje moeite ook nog een L te maken van de letter L die een schuin streepje door de verticale stok heeft lopen, door de uitstekende, schuine stukjes streep eraf te snijden.

Vernieuwde lijmroller van Henkel
Het staat als een paal boven water: de (foto)lijmrollers van Henkel zijn nog 'onmisbaarderderder' dan de Pickup letters hierboven. Ondergetekende werkt al bijna 20 jaar naar (meer dan) volle tevredenheid met deze rollers: alles zit nog muurvast en dat kan lang niet bij elk lijmproduct gezegd worden. Bovendien: er is noch op het knipsel en noch op de achterkant van het vel waarop geplakt is, ook maar iets te zien van een (meestal ietwat lichtbruinachtige) 'doorslag' van de lijm. En dat de lijmrollers nu een nieuw jasje hebben gekregen, is alleen maar mooi meegenomen. 
Maar het nieuwe design heeft nog meer voordelen. Zo is de lijmroller wat kleiner en dus handzamer geworden en op de verwisselbare refill-cassette zit geen 14, maar 16 meter lijmtape. Opvallend is, dat de lijm anders op het tape is aangebracht: een honingraad structuur zorgt ervoor, dat de lijm tijdens het rollen en bij het stoppen met rollen geen draden trekt of 'propjes' maakt, waardoor het oprolsysteem tijdelijk kan blokkeren. De lijmkracht is hetzelfde gebleven en natuurlijk is de lijm zuurvrij en oplosmiddelvrij. 
Tijdens het gebruik merkten we, dat je het beste rustig kunt rollen, omdat anders de kans bestaat dat niet alle lijmpuntjes op het papier achter blijven. Overigens is rustig rollen altijd van belang om eventuele scheurvorming of beschadiging van het papier te voorkomen. Dit geldt met name bij 'zacht' (kranten) of broos (oude knipsels e.d.) papier. 
Een houder met daarin een cassette kost € 6,25 (bestelnr. F 029), terwijl de prijs van een refill-cassette (bestelnr. F 030) € 4,35 bedraagt.