zaterdag 16 april 2016

# 8: De laatste lay-out........

De laatste lay-out……..


De lay-outs van elke voorouder in het kwartierstaatalbum zijn volgens een vaste volgorde ingedeeld. In principe heeft elke voorouder twee A3 vellen naast elkaar (een ‘spread’), waarbij het linker vel de ‘technische’ pagina is. Hierop staan alle belangrijke gegevens, o.a. in de vorm van de door u zelf in te vullen labels van Familie in Beeld: het persoons-, relatie-, generatie- en leeftijdslabel, het gematte naamlabel met naam en jaartallen, alsmede zo mogelijk een identiteitsdocument of kopie van de geboorte-akte. Als er dan nog ruimte over is, kan er een baby- of jeugdfoto bij, een foto/ansichtkaart van de kerk waar gedoopt werd, enz.De tweede (onderste) lay-out vertelt iets over/laat iets zien van een huwelijk, kinderen en/of overlijden.
Is er heel veel meer te vertellen/te laten zien over het leven en/of het tijdsbeeld van de betreffende voorouder, dan krijgt hij/zij zeker meerdere lay-outs, en wel zo mogelijk een even aantal. Echter, op de laatste lay-out zal altijd iets over het overlijden/begraven staan, al dan niet heel uitgebreid.
Toch is het de kunst iets moois van zo’n pagina te maken en om een beetje ‘in sfeer’ te blijven, heb ik tot op de heden voor de laatste lay-out vrijwel altijd een zwart cardstockvel gebruikt – zie de voorbeelden hierboven. Het betreft mijn grootvader en mijn in 1869 overleden betovergrootvader, waarvan ik op www.delpher.nl een aantal overlijdensadvertenties en een –artikeltje gevonden heb. Nog een kopie van de overlijdensakte via www.wiewaswie.nl en de belangrijkste ingrediënten zijn er. Een munt uit het betreffende jaar vormt een echte ‘link’ met dat jaar. Bij toeval kwam ik er ook nog achter, dat het door hem opgerichte familiegraf op Oud Eik en Duinen in Den Haag er nog steeds is, ja zelfs in goede staat verkeerd. Foto’s waren snel gemaakt (de tweede ‘link’ met toen) en zijn de mooist denkbare aanvulling op deze pagina.


Betsie van der Sloot
Dat het ook anders kan, in ieder geval zonder al dat ‘zwart’ en dus minder ‘zwaar’, laat Betsie van der Sloot op haar lay-outs zien. Met name het grote contrast tussen het witte papier van de bidprentjes en het zwart van de achtergrond vond zij storend. Daarom koos zij voor licht gekleurd A3 dessinpapier, welke ze d.m.v. stempelen ‘op sfeer’ bracht. De zgn. Clearstamps van Joy! Crafts met kale bomen leende zich bij uitstek hiervoor. Door het figuur meerdere keren naast en gedeeltelijk over elkaar heen te stempelen, ontstaat er een strook over de gehele breedte van het A3 vel. Zwarte stempelinkt ligt hiervoor de hand, maar donkerbruin doet het ook erg goed. Bij een groen getint dessinvel past donkergroene stempelinkt beter.
Betsie maakte haar illustratie nog iets ‘dramatischer’ door er (herfst)blaadjes op te plakken, die ze uit notenbruin cardstockpapier stanste. Hiervoor gebruikte ze het stans/embosapparaat ‘Trouvaille’ van Joy! Crafts, die ook blaadjes-stencils heeft. Omdat niet iedereen zo’n redelijk kostbaar (€ 119,95) apparaat bezit, kunnen blaadjes ook uitgestanst worden met (kleine) figuurponsjes.


Foto’s van graven
Om een beetje ‘leven’ in de overlijdens lay-outs te brengen, zijn foto’s eigenlijk onontbeerlijk. Natuurlijk moeten de foto’s er wel iets toe doen, een toegevoegde waarde hebben. Met een beetje geluk heeft u verschillende mogelijkheden. Allereerst de foto van de overledene zelf, mits de gebeurtenis niet langer dan zo’n 75 jaar geleden is, want dan wordt de kans op aanwezige (portret)foto’s flink kleiner. Kies voor een foto waarop hij of zij op een zo oud mogelijke leeftijd staat afgebeeld en zet daar ook het jaartal bij waarop de foto genomen is. Een Dymo letertang is hier heel geschikt voor.
Als het graf nog bestaat, kunt u ook daar een foto van inplakken; meer beeldend kunt u het begraven zijn bijna niet maken. Het is overigens lang niet altijd nodig om zelf op pad te gaan voor zo’n graffoto. Op de site www.graftombe.nl staan ontzettend veel foto’s van graven door geheel Nederland afgebeeld. Vrijwilligers hebben (en doen dat nog steeds) daarvoor overal kerkhoven bezocht en alles graf voor graf in beeld gebracht. Als u de plaatsnaam, de naam van het kerkhof en de naam van de betreffende persoon met zijn of haar data invult, heeft u een redelijke kans dat het gewenste graf op uw beeldscherm verschijnt. Een foto ervan kunt u gratis opvragen en wordt (indien aanwezig) binnen 2x24 uur naar u toe gemaild, waarna het nog een kwestie van uitprinten (op 200 grams papier!) is.
Is er geen graf of graffoto meer aanwezig, plak dan een foto van (de ingang van) het kerkhof in. Nog een andere mogelijkheid is een foto van de kerk of crematorium waar de rouwdienst werd gehouden. Plaats bij personen die gecremeerd zijn een foto van de (of een) urn, zoals Betsie dat heeft gedaan op de tweede lay-out.

Bidprentje
Woonde de overledene in het zuiden des lands en/of was hij of zij katholiek, dan bestaat er wellicht nog een mooi ‘document’ om op deze lay-out te plakken, namelijk het bidprentje. Wellicht bent u (of iemand anders in de familie) nog in het bezit van zo’n herinnerings- of gedenkkaartje. Zo niet, kijk dan eens op de site van het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis) in Den Haag: www.cbg.nl; hierop staat een enorme collectie bidprentjes afgebeeld. Om hem toegemaild te krijgen, moet wel iets betaald worden. Dat laatste is niet het geval bij de site www.bidprentjes-archief.nl waar zo’n 205.000 exemplaren op staan.
Over het algemeen is het formaat van een bidprentje zodanig, dat het origineel (of als het een kopie op ware grootte betreft) ingeplakt kan worden. Is er, zoals op de lay-outs van Betsie, sprake van meerdere prentjes op één lay-out, dan kunnen ze het beste verkleind worden. Maak ze niet kleiner dan de helft, want dan is het lezen ervan niet meer zo prettig en het gaat er hierbij juist om meer te weten te komen over het leven van de overleden persoon en hoe hij of zij in dat leven stond.

Aanbevolen websites:
www.delpher.nl
www.wiewaswie.nl
www.graftombe.nl
www.cbg.nl
www.bidprentjes-archief.nl
Links: Een ´bos´ gestempeld op groen/zwart dessinpapier. De hoge bomen ontstaan door de ´één-stam-stempel´ steeds naar beneden te herhalen, dus over elkaar heen stempelen. De stam wordt daarna met zwarte viltstift dikker en tot één geheel gemaakt. Tussen de ´één-stambomen´ is de vier-stammenstempel één keer in z´n geheel en één keer voor de helft gestempeld (andere helft afdekken met papier).
Rechts: Een fase-foto van het vel links. In het midden is alleen het bovenste gedeelte van de vierstammenstempel enkele malen gestempeld. De vier stammetjes, dus eigenlijk het onderste deel van de stempel, zijn hierbij steeds met de papieren ´mal´ (die onderaan het werk ligt) afgedekt, zodat steeds alleen de dunne talgjes (boven in rood aangegeven stippellijn) gestempeld worden. Daarna wordt de vierstammenstempel helemaal aan de onderkant van het papier in z´n geheel gestempeld + één keer voor de helft.
Boven: Hier is met dezelfde stempelset gewerkt, maar nu met bruin i.p.v. zwart gestempeld. De herfstblaadjes zijn met de 3 blaadjesponsen uit lichtbruin cardstock-papier geponst en met tipjes Paper Blossomlijm opgeplakt.
Gebruikte materialen:
- A3 dessin- en cardstockvellen van Familie in Beeld
- Joy! Crafts Clear Stamps ‘Silhouette Trees’ (6410/0373) - € 10,95
- Joy! Crafts snij/embosstencils ‘Vintage Flourishes’ 6003/0059 - € 5,99 en 6003/0038 - € 5,99
- Joy! Crafts Acrylic Bloc 10x15 cm (6200/0231) - € 9,99 om de Clear Stamp tijdens het     stempelen op te ‘plakken’ (geen lijm nodig en weer afneembaar voor een volgend model)Links: De Clear Stamps-set 'Silhouette Trees' van Joy!Crafts.
Rechts: De 3 Picture Punch ponsjes met grote (artikel nr. 21435-20) en 2 kleine 
herfst blaadjes (21436-252 en 21436-208).

- Stempelkussen ‘Versafine’ Onyx Black (VF-82), speciaal voor heel fijn gedetailleerde stempels. N.B. Na het stempelen de Clear Stamp schoonmaken van de overtollige inkt met vochtige (lotion)huishoud- of babydoekjes en/of keukenrolpapier.
- Bladpons 'Punches' (esdoorn klein 1,5 cm) 21436-252
- Bladpons 'Punches' (eikenblad klein) 21436-208
- Bladpons 'Punches' (esdoorn middel 2,5 cm) 21435-020
- Lettertang en zwart Dymo lettertape
- Pritt fotolijmroller permanent
- 200 grams Premium Papier voor kleurprinten

Klik hier om de gebruikte materialen in onze webwinkel te bekijken/bestellen.