woensdag 11 november 2015

# 7: Uw schooltijd in een mini-boek

Ontwerp: Wybrich v.d. Roest


Bijna iedereen heeft van de lagere school ergens nog wel een klassefoto (anders even zoeken op www.schoolbank.nl), een bijbehorende ‘statie’foto van zichzelf, een rapport, diploma o.i.d. Wat is er nu leuker dan van al dat nostalgische materiaal een eenvoudig mini-albumpje te maken, zo nodig aangevuld met plaatjes uit een knipvel. Designer Wybrich van der Roest laat zien hoe dat in z’n werk gaat.




Marianne Design
Uitgangspunt hierbij is het A5 pretty papers bloc ‘Schooltime’, ontworpen en op de (hobby)markt gebracht door Marianne Design. Deze basisset vult u aan met persoonlijke foto’s en documenten.
Het was Marianne Perlot zelf die ons in het voorjaar op het spoor van Wybrich zette, omdat zij een opvallend mooi boekje over haar lagere schooltijd had gemaakt.
Normaal gesproken doet zij dat niet nogmaals voor een derde, maar omdat Wybrich een dergelijk boekje voor de volle 100% in de formule van Familie in Beeld vond passen, maakte zij voor ons een uitzondering. Bovendien stuurden wij haar zoveel toepasselijk en persoonlijk materiaal op, dat het voor haar een echte uitdaging werd er iets moois van te maken. En dat is gelukt; het is werkelijk prachtig geworden. Misschien wel mooier dan haar eigen exemplaar, maar dat blijft tussen u en ons…. “Dank daarvoor, Wybrich! We weten zeker dat het veel lezers zal inspireren.”






Het ‘Schooltime-bloc’
Het formaat van het dessin- en knipvellen papier is nagenoeg A5: 15 x 21 cm. Er zitten 8 verschillende dessins in (4 knipvellen, 3 achtergrondvellen en 1 schrijfvel), die elk vier maal in het bloc voorkomen. In het totaal dus 32 ‘sheets’, die prima te gebruiken zijn bij het maken van nostalgische A3 lay-outs, kaarten of zo’n boekwerkje over uw (lagere) schooltijd. De onderwerpen op de sheets zijn: effen kleur schoolbord – wereldkaart – etiketten – oude kaart Nederland – nostalgische plaatjes kinderen op school – gelinieerd blocnotevel met etiket – geschreven letters – verkreukeld kaftpapier. Prijs: € 4,95.


Benodigd
Het belangrijkst natuurlijk is uw eigen materiaal. Misschien heeft u de betreffende foto’s al in een ander album ingeplakt. Geen nood! Maak er kopieën van op 200 grams papier en verklein ze meteen tot ongeveer 5 tot 7 cm breed of hoog. Zijn de foto’s ‘nostalgisch’ ver- of gekleurd, maak er dan kleurkopieën van. Soms is een zwart-wit kopie trouwens mooier (lees: nostalgischer) dan een kleurenkopie. Verklein ook eventuele diploma’s, rapporten of andere ter zake doende documenten. Afhankelijk van de grootte van het origineel mogen sommige dingen nog kleiner verkleind worden; het boekje zelf meet slechts 13x18 cm en hoe meer (herkenbare) foto’s en andere plaatjes er ‘compositorisch verantwoord’ op een pagina zitten, des te leuker hij wordt!
Wanneer u niet beschikt over voldoende eigen materiaal, vul het dan aan met plaatjes/foto’s die op internet te vinden zijn. Google bijvoorbeeld op de naam van uw school in de jaren ’50 en/of ’60, de straat waar u woonde of het plein waar u voor moeder de boodschappen deed, een stadsplattegrond waar de school gevestigd was, school- en leermiddelen die toen gebruikt worden, enzovoort. Een andere, mooie aanvulling op de 13x18 lay-outs zijn plaatjes uit het ‘pretty paper bloc Schooltime’ van Marianne Design.
Verder heeft Wybrich de volgende materialen gebruikt: van Marianne Design: Pretty Paper Blocs: Schooltime (F238) en Kraftpapier (F239) – stansmallen: School slate (F240) en Quill pen and ink (F241) – stempel: School stamp (F242). Overig: cirkelpons, fotohoekpons, Distress Ink Vintage Photo, witte en zwarte stempelinkt, dun, wit touw. Alle producten te koop in de hobbywinkel of te bestellen bij de redactie: klik hier voor meer informatie/bestellen.
N.B. Kraft fotohoekjes zijn eventueel ook verkrijgbaar bij de Hema.



Met de dauber worden alleen de papierranden gedistresst.
Breng met de Pritt fotolijmroller 2 laagjes lijm over elkaar heen aan; daarna goed aanduwen.
Werkwijze
De werkwijze staat in grote lijnen per pagina beschreven onder de betreffende foto. Algemeen geldt:
- elke bladzijde wordt apart gemaakt en bestaat uit een basisvel kraftpapier van 13x18 cm, waarvan de papierrand rondom met Distress Ink Vintage Photo ‘oud’ gemaakt wordt.
- de vellen design- of dessinpapier uit het bloc zijn allemaal op het formaat 12,5x17,5 cm gesneden en daarna midden op het kraftpapier 13x18 cm geplakt. Gebruik hiervoor de Pritt fotolijmroller van Henkel. Breng rondom 2 lagen lijm over elkaar heen aan, vlak langs de rand. Goed aanduwen.
- vrijwel alle foto’s, documenten en knipvelplaatjes zijn voor het definitief opplakken gemat of kraftpapier, dat rondom circa 2 mm groter is dan het plaatje en voor het opplakken van de foto met Vintage Photo gedistresst wordt.
- als alle bladzijden (lay-outs) klaar zijn, kan het boekje in elkaar gezet worden. Dit is een heel precies werkje, omdat de bladzijden allemaal netjes recht op elkaar moeten komen te liggen – zie verderop onder hoofdstukje ‘Lijmen’.
- lees alle bijschriften onder de foto’s van de 8 lay-outs goed door; ook daar staan nog de nodige maak- en afwerktips in beschreven.




Lay-out 1 (voorpagina/cover):
Ondergrond: paperblocvel ‘schoolbord’ (12,5x17,5 cm) geplakt op gedistresst kraftpapier (13x18 cm) nr.1. Foto geplakt op gedistresst label van kraftpapier (stans of zelf uitsnijden). Kraftpapieren rondjes + rondje uit paperblocvel ‘Schrijfletters’ uitstansen of ponsen en distressen. Voor het witte koord een gat in het label aanbrengen met gatentang of perforator. Uiteinden koordje vastplakken onder het rondje uit paperblocvel ‘etiketten’ een etiket uitkiezen, dat beschrijven, uitsnijden, distressen en opplakken.


Lay-out 2 (links op kraftpapier 13x26,3 cm):
Ondergrond: ‘Schoolbord-vel’ op kraftpapier. Op deze lay-out zijn heel duidelijk de gedistresste ‘photocorners’ van kraftpapier te zien. Deze zijn of ‘gestencild’of zelf (op maat) gemaakt (snijden) en als ‘2-armig’ hoekje simpelweg op de foto geplakt met een tipje lijm. Het leesplankje is afkomstig van het FiB knipvel F060 en op 200 grams wit papier 50% verkleind gekopieerd. De schrijfveer (en ook de penhouders + inktpot met losse deksel op lay-out nr. 4) zijn van kraftpapier gemaakt met het setje stans- en stempelvormen (F241). Na het stansen en embossen lichtjes inkleuren en distressen met Distress Ink.


Lay-out 3 (rechts):
Ondergrond: een stuk papier (12,5x17,5) uit het velletje ‘gelineerd blocnootvel’; de metalen spiraal van het blocnoot is links nog zichtbaar. Daarop wordt, enigszins schuin, een stuk ‘geschreven’ letters (10,3x16) geplakt, dat eerst gemat is op een gedistresst stuk kraftpapier (10,9x16,5).
De foto en het schoolschrift (de laatste komt uit het FiB knipvel F060) zijn daar ook op gemat. Het (verkleinde) ‘schooltuintjes-diploma’ is ingelijst in een uitgestanste en geëmboste lijst (eigenlijk is het de rand van een ouderwetse schrijflei) met houfnerf (F240).

De los opgeplakte (fotohoekjes) zijn uit kraftpapier gestanst en daarna gedistresst.
Lay-out 4(links):
Ondergrond: paperblocvel ‘schoolbord’ (12,5x17,5) geplakt op gedistresst kraftpapier (13x18). Het originele rapport met bijbehorende envelop is op 200 grs. wit papier in kleur verkleind. Beide zijn op een stuk gedistresst kraftpapier geplakt, waarbij het lijkt alsof het rapport uit de (voorkant van de) envelop, onder de naam, is nog een verkleinde foto van de met een kroontjespen schrijvende leerling geplakt. Om die laatste reden zijn inktpot en kroontjespennen uit kraftpapier gestanst en geëmbost (F241), waarna met Distress Ink ingekleurd. De tekst ‘Een tien met een griffel’ en de liniaal (stempelset F242) zijn met zwart op kraftpapier gestempeld.

Lay-out 5 (rechts):
Ondergrond: paperblocvel ‘gelinieerd’ (12,5x17,5) met links de metalen spiraal geplakt op gedistresst kraftpapier (13x18). Net zoals op lay-out 3 is hierop een tweede, op kraftpapier gemat ondergrondvel geplakt (eveneens iets schuin).
Zowel de verkleinde foto’s als het verkeersdiploma zijn op iets groter stuk kraftpapier (lichtjes distressen) geplakt. Het etiketje linksboven komt van het paperblocvel ‘etiketten’; de op kraftpapier gestempelde vlag en wimpel zijn uit de stempelset F242. Maak op de aangegeven plek 2 gaatjes in de wimpel en knoop daar een stukje wit koord aan vast
.

De witte koordjes worden steeds onder een labeltje o. i. d. vastgeplakt.

Lay-out 6(links):
Ondergrond als lay-out 3 en 5. Het plaatje rechtsboven is uit het paperblocvel ‘nostalgische plaatjes kinderen op school’ geknipt/gesneden en gedistresst. De potloden en puntenslijper op kraftpapier komen van dezelfde stempelset als gebruikt op de voorgaande lay-outs (F242). Het verkleinde zesde klas rapport bestaat uit 10 pagina’s en is gemaakt volgens de methode zoals beschreven in het eerste artikel van de vorige online-uitgave van Familie in Beeld
.

Lay-out 7 (rechts):
Ondergrond: dezelfde als bij lay-out 2. De landkaart komt van het paperblocvel ‘Oude kaart Nederland’. De foto’s zijn op (lichtjes) gedistresst kraftpapier gemat; hiervan zijn ook de photocorners gemaakt. Vergeeet het witte koordje niet, dat (steeds) wordt vastgeplakt achter een gematte foto of ander kraftpapieren onderdeeltje.

Het rapport is als mini-boekje uitgevoerd; Zie hiervoor FiB nr. 6 - artikel 5.

Lay-out 8 (achterkant):
De laatste pagina van het boekje heeft dezelfde basis als de voorkant en de lay-outs 2, 4 en 6. Omdat het de (min of meer minder belangrijke) achterkant is, onderscheidt hij zich opvallend van de overige pagina's: er zijn 2 verkleinde zwart/wit ansichtkaarten opgeplakt. Niet gemat en niet speels schuin, maar gewoon 'recht aan, recht toe', onder elkaar en voorzien van slechts 3 woordjes tekst op zwart tape van de Dymo lettertang.


Lijmen
Voor alles wat betreft het matten en inplakken van foto’s, labels, knipsels e.d. gebruikt u bij voorkeur de Pritt fotolijmroller. Zeker wanneer u 2 laagjes over elkaar rolt en het papier goed aandrukt, ontstaat er een zeer goede hechting, waarbij het papier niet bobbelt en er later geen ‘verkleurvlekken’ ontstaan.
Het in elkaar zetten van het boekje zelf vereist een ‘zwaardere’ lijm, die zich ook makkelijker in alle ‘hoeken en gaten’ laat aanbrengen.
De redactie beveelt hiervoor de nieuwe lijm van Henkel aan: Loctite 60 sec. universal. Deze is extra sterk, zuurvrij en kan gedurende een kleine minuut gecorrigeerd worden. Daarna zit e.e.a. vast en al na 10 minuten is een redelijk goede hechting bereikt, hoewel de lijm pas echt uitgehard is na 24 uur. Dat laatste is vooral belangrijk bij grotere dingen waarbij sprake is van druk- en trekkrachten. Bij het verlijmen van de hier gebruikte, kraftpapieren zigzag rugbinding is dat in mindere mate van toepassing.




De Loctite 60 sec. universal lijm lijmt alles op en tegen alles: niet alleen hout, metaal, keramiek, steen, rubber en plastic, maar (natuurlijk) ook (dik)papier en karton. En dat laatste is precies wat we nodig hebben bij het lijmen van de lay-out pagina’s tegen zigzag gevouwen rugbinding van kraftpapier. Smeer steeds 1 kant dun in, druk de delen tegen elkaar (let op dat alle pagina’s uiteindelijk mooi recht op elkaar komen te liggen) en duw het ongeveer 60 seconden tegen elkaar aan, zonder dat e.e.a. verschuift.
Overigens is de lijm ook bij uitstek geschikt voor echt kleine dingen. Leg hierbij een druppel lijm op een papiertje en breng waar nodig tipjes lijm aan met een tandenstoker of cocktailprikker. Werk per drup en werk snel, want na één minuut is de lijm niet meer verwerkbaar.








Vouw een stuk kraftpapier van 12,5x18 cm zigzag op, zodanig dat er 10 stroken van 12 mm breed ontstaan. Ril ze om en om: bij de zgn. ‘dal-vouw’ aan de onderkant van het papier, bij de ‘berg-vouw’ aan de bovenkant. Plak de stroken van de berg-vouw aan de onderkant (zie pijltjes) met Loctite 60 sec. universal lijm tegen elkaar.
Na het dichtplakken van de berg-vouwen ontstaat een stervormige rugbinding. Let op: de eerste en de laatste ‘enkele’ strook NIET tegen elkaar lijmen! De binnenkanten (A) worden tegen de cover (1) en achterkant (8) van het boekje gelijmd, tegen de buitenkanten. (B) wordt het rugomslag geplakt.
De 8 losse lay-outpagina’s worden in de juiste volgorde met Loctite 60 sec. vast gelijmd.



De stervormige rugbinding, gezien vanaf de binnenkant (boven) en buitenkant (onder) van het boekje. Let goed op hoe de pagina’s en de smalle rugomslag op de stroken van binding zitten gelijmd.

Klik hier voor meer informatie over of het bestellen van de gebruikte materialen.