vrijdag 31 juli 2015

# 6: Uw idee

Een ‘stamboommonument’ in de huiskamer

Amanda Kootstra is al jaren bezig met het uitzoeken en visualiseren van haar familiegeschiedenis. Alle gegevens en het overig gevonden materiaal verwerkt ze in de eerste instantie in haar A3 kwartierstaat-album. Netjes ‘plat’ opgeborgen, dus, in een waardevol naslagwerk, dat liggend bewaard wordt in de boekenkast. Maar Amanda houdt er ook van iets ruimtelijk creatiefs met het materiaal te doen. 

Dat heeft ze eerder laten zien in de tijdschrift uitgave van Familie in Beeld nr. 4 op pagina 46. Toen ging het om een 3,5 cm diepe Ikea-lijst met daarin een collage. 
Maar kennelijk ging haar het ‘ruimtelijke’ hier niet ver genoeg. Ze wilde iets groters in haar kamer; iets dat echt ‘mee zou doen’ in het interieur, iets dat ze dagelijks tegen zou komen en waar ze zelfs zo nu en dan mee bezig zou kunnen zijn of aan zou kunnen veranderen. 

Amanda zocht en vond het bij de homedeco-afdeling van Karwei: een tijdschriftenrek, waarover zij hieronder zelf het één en ander vertelt. 


Bewerking
Dit tijdschriftenrek is 178 cm hoog en 80 cm breed en past daarmee precies tegen een ‘dood’ stukje muur tussen de huiskamerdeur en de keukenmuur die iets naar voren komt. Vanwege dat laatste staat het rek enigszins beschermd en dat moet ook, want het staat weliswaar iets schuin, maar toch los tegen de muur. 
Dit soort rekken zijn te koop bij winkels van doe-het-zelf ketens en (met een beetje geluk) op marktplaats. De uitvoering kan nog wel eens verschillen. Deze is van blankhout en heeft 4 planken van 6 cm diep met aan de voorkant een opstaande rand, zodat er niets af kan rollen of schuiven. 
Ik heb het hout eerst glad geschuurd, 2x met witte grondverf behandeld, weer licht opgeschuurd en daarna 2x afgelakt met ‘levend witte’ matglans lak. 
De metalen levens-/familieboom komt van een tuincentrum en heb ik wit gespoten. Hij is tegen de verticale achterplank van het bovenste plankje vast geschroefd. 


Inrichting rek

Eerste plank: in de metalen boom hangen foto’s van mijzelf, mijn dochter en partner Bas en mijn pleegkind. Daarvoor staan foto’s (op karton geplakt of ingelijst) van mijn ouders (in het midden) en grootouders, zowel van vaders- (links) als moederskant (rechts).

Tweede plank: links mijn overgrootouders van vaderskant en rechts die van moederskant. In het midden een met zwarte stof bespannen canvas, met daarop de wijzerplaat van een oude klok en metalen hoekornamenten uit de Scrapbookwinkel in Heesch. De letters waarmee de tekst ‘looking back in time’ zijn geschreven, komen daar ook vandaan.


Derde plank: links de enige foto’s van mijn betovergrootouders van vaderskant, tezamen met wat tekstblokjes met een ‘dubbel gevouwen’ plakbandje tegen de witte achterplaat geplakt, zoals dat ook bij diverse foto’s gebeurd is.

Omdat ik geen foto’s van de andere betovergrootouders heb, staat rechts een stuk stevig cardboard van 12”x12” (Scrapbookwinkel), dat beplakt is met dessin- scrapbookpapier. Hierop de Engelse tekst ‘mijn voorouders’ en wat vintage-ornamenten in de vorm van een oude sleutel met een tekstplaatje en wat knoopjes. De grote letters zijn van MDF, dat met dessinpapier beplakt is.

Vierde plank: links een trouwbijbel en een tweetal afbeeldingen van de 5e en 6e generatie, rechts een oude kaart van het ‘thuisland’ Friesland, gevonden in een kringloopwinkel. Het woord ‘Love’ is van geverfd hout en komt van de ‘Action’.


"Bij vrijwel alle foto’s van mijn voorouders heb ik hun handtekening geplakt. Deze heb ik op internet gevonden in diverse huwelijks-, geboorte- en overlijdensaktes. In ‘Paint’ geknipt, geplakt en uitgeprint."

Om het geheel compleet te maken, heb ik op de rode keukenmuur er naast de kwartierstaten van mijn vader en moeder opgehangen (zie links op de eerste foto). Bovenaan die van vader, de families Kootstra en Koopman, daaronder die van mijn moeder met de families Kooistra en Alkema. 
De lijsten (35x60 cm) zijn tweedehands (kringloopwinkel). Op de achterplaten ervan is bruin/grijs etalagekarton geplakt en daarop de langs de contouren uitgeknipte kwartierstaat. (Sier)kwartierstaten kunt je in verschillende uitvoeringen van internet halen; googel op familytree, pedigree tree, enz. Op dit model kunnen 6 generaties geschreven worden. Hiervoor heb ik de kleur- en lichtechte fineliner Schneider Xpress (0,8 mm) gebruikt. 

‘Uw Idee’ is een rubriek die zo nu en dan in de online-uitgave wordt opgenomen en waarin we complete A3 lay-outs, kleine ideeën voor op 
lay-outs of andere ‘familie-vintage werkstukken’ van Familie in Beeld online-abonnees laten zien.

Oproep
Heeft u een mooie, bijzondere of heel aparte lay-out(s) of een ander leuk (ruimtelijk) werkstuk over uw familie gemaakt, zet hem dan eens op de foto en mail deze door naar info@familieinbeeld.nl
Wellicht is het leuk hem in één van de volgende online-uitgave te plaatsen. Dat zullen we overigens nooit doen, voordat we met u contact hebben opgenomen, enerzijds om uw toestemming voor plaatsing te vragen, anderzijds voor wat achtergrond informatie voor de bijschriften of tekst.


Wij zijn heel benieuwd wat we binnen krijgen en bij deze: bij voorbaat hartelijk dank!