zondag 23 november 2014

#3: Inleiding

Koude winters, lange avonden en weinig leuks op TV – dé ‘ingrediënten’ om ’s avonds lekker thuis met je hobby aan de slag te gaan. Als dat het maken van een kwartierstaat- of familiegeschiedenis-album is, dan zit er in deze 3e online-uitgave wellicht ook voor u een interessante hobbytechniek: kalligraferen met een ‘vilt’stift. Prachtig toe te passen op nostalgische lay-outs. Het is wel een kwestie van ‘even’ geconcentreerd oefenen, maar dat gaat zeker lukken aan de hand van de werkbeschrijving en tips van Trudie Demoed in dit artikel. De resultaten mogen er zijn: de gekalligrafeerde (kop)regels, woorden en cijfers zijn werkelijk een aanwinst op uw lay-outs.

Aansluitend op het kalligrafieverhaal vindt u in het tweede artikel een lijst van benamingen van voorouders tot de vijftigste generatie en als het moet nog verder. U heeft deze benamingen nodig voor het invullen van de ‘relatie-labels’.

Als derde artikel in deze uitgave de rubriek ‘oude foto’s te kijk’, waarin een home-deco doe-artikel voor de creatievelingen onder ons: cadeau-tasjes van stevig kraftpapier in nostalgische stijl. Heel geschikt voor de komende feestmaand. Uitgangspunt is een oude, toepasselijke familiefoto, die ‘opgeleukt’ wordt met kantjes, bandjes, uitgestanste papierfiguren, mini-bloemetjes, stempelafdrukken, knipplaatjes, labels, kortom: u kunt ze net zo mooi en druk maken als u zelf wilt, hoewel ook hier vaak geldt: eenvoud siert. Het is allemaal wel wat anders dan het maken van lay-outs, maar ter afwisseling leuk om te doen en nog leuker om te krijgen.

Tot slot nog even aandacht voor de cropdag op zaterdag 29 november. Een nieuw initiatief waar we in de vorige uitgave al over schreven en waar zich nu een klein aantal deelnemers voor hebben opgegeven. Er is dus nog plaats en daarom willen we u hiervoor nogmaals uitnodigen. Anders dan bij de workshop is het hier de bedoeling, dat u (indien gewenst onder leiding van ondergetekende) met uw eigen, meegebrachte materiaal (o.a. foto’s en documenten) en gereedschap A3 lay-outs gaat maken. Neem vooral ook uw reeds gemaakte lay-outs mee, eventueel om ze te ‘bespreken’, maar zeker ter lering en inspiratie van de overige aanwezige ‘croppers’. U kunt zich HIER voor deze inspirerende dag opgeven. 

Veel plezier met de familie-hobby!


Met nostalgische groet,

Wim Kros / hoofdredacteur