maandag 14 november 2022

#19

Familie in Beeld nr. 12 (nov. 2022) is nu te bestellen


Familie in Beeld nr. 12 kost € 8,95. Het tijdschrift is niet in de winkel te koop, maar uitsluitend te bestellen via onze webwinkel. KLIK HIER OM TE BESTELLEN.

De portokosten bedragen € 4,60.
Inhoud Familie in Beeld nr. 12


Voorwoord
Met daarin enige ‘huishoudelijke’ mededelingen.De laatste pagina…
Wanneer daar voldoende materiaal voor is, kan je de lay-out(s) van een bepaalde voorouder niet mooier afsluiten dan met een speciale pagina over en rondom het overlijden van hem of haar.

In dit artikel een negental uiteenlopende voorbeelden, steeds opgebouwd met verschillend materiaal.
Snel zoeken met WieWasWie
Eigenlijk is dit een soort zoekmachine waarmee je redelijk snel op zoek kunt gaan naar je voorouders. Stapsgewijs laten we zien hoe je met een beetje geluk met 10 tot 15 muisklikken tot in de tweede helft van 1700 kunt komen.


Platruimtelijk inlijsten
Nu eens niet het historische materiaal in een album, maar mooi ingelijst aan de muur. Hierbij gaat het om papieren stukken, die eventueel aangevuld kunnen worden met platruimtelijk materiaal zoals penningen, medailles, munten, lintjes e.d.


Oude familiefoto’s horen in een album – afl. 3
En dan bedoelen we ook een écht fotoalbum, dus geen ringband met daarin losse showtassen zoals we gebruiken voor de voorouder lay-outs. Natuurlijk moet het bij voorkeur wel een groot formaat album zijn, het liefst van ongeveer het A3 formaat, zodat er veel en als het moet ook ‘groot’ materiaal (originele stukken op A4-formaat bijvoorbeeld) op geplakt kan worden en er dan toch nog voldoende ruimte voor andere foto’s of afbeeldingen overblijft.


Weg met die witte ‘gaten’
Natuurlijk streven we ernaar onze voorouder lay-outs zo mooi mogelijk te maken. Een harmonische, met name wat kleur betreft evenwichtige compositie dient hierbij als basis. Witte ‘gaten’ (d.w.z. tekstblokken of zwartwit foto’s of afbeeldingen) horen daar beslist niet bij. Aan de hand van een aantal duidelijke voorbeelden laten we zien hoe je dit soort ‘white holes’ op de lay-out kunt voorkomen.
Het A3-album als A4-cadeau
Het komt best nogal eens voor dat wanneer een familielid jouw voorouder-album(s) ziet, zegt dat hij of zij zoiets ook best wel zou willen hebben. Nu is het 1 op 1 kopiëren van A3 lay-outs een vooral kostbaar werkje, maar als je de A3 lay-outs naar het A4 formaat kopieert, valt het met name wat de prijs van het opbergen in een album betreft wel mee. Je hebt dan namelijk geen A4 ringband met showtassen, maar het bij Familie in Beeld voor € 7,50 verkrijgbare, prachtige insteekshowtassen- album nodig en dat is goed voor 60 lay-outs op A4 formaat...
Het levensloopalbum: de Jaren ‘50
Zoek die alom bekende, oude schoenendoos bij jezelf thuis en/of bij je ouders op de zolder op en doe dan ook echt iets met de inhoud ervan! Stel zo jouw verleden veilig voor de toekomst, anders is de kans groot dat al die papieren herinneringen en foto’s vroeg of laat in het grijs archief verdwijnen.


Volle lay-outs kunnen extra mooi zijn
Veel materiaal op één lay-out maakt zo’n pagina extra interessant om hem aandachtig te bekijken en alles goed te lezen. Maar dan moet de compositie daar wel voldoende voor uitnodigen en dat betekent dat alle verschillende elementen een rustig en harmonisch geheel moeten vormen. Aan de hand van 7 voorbeeld lay-outs vertellen we er meer over.


‘Open Archieven’ – een schatkist voor de genealoog
Yolanda Lippens neemt je mee op een zoektocht naar voorouders, waarbij je, net zoals bij de website ‘WieWasWie’, op 2 voorouders (de man en de vrouw van een gezin) tegelijk zoekt, hetgeen de kans op resultaten aanzienlijk vergroot.
Venstergat in showtas
Deze titel heeft wat uitleg nodig: een venstergat is een met de hand uitgesneden gat aan één kant van een showtas. Hierbij is het gat enkele millimeters groter dan het object dat er, na het inschuiven van de lay-out, ‘invalt’. Dat kan een (mini)boekje zijn, een paspoort, een stuk dubbelgevouwen papier dat je open kunt vouwen, een envelop met daarin een munthouder + munt, of iets anders dat je open moet maken om het te kunnen bekijken. Hoe je zoiets netjes uitvoert zie/lees je in dit artikel.
Familie in Beeld producten
Webshop, veel aanbiedingen met extra korting en de voorgaande nummers.Zo bestel je Familie in Beeld nr. 12:Benieuwd geworden naar de verdere inhoud van Familie in Beeld nr. 12?
Bestel het tijdschrift dan eenvoudig m.b.v. onderstaande button:Ik wens je nu alvast veel plezier en inspiratie toe met Familie in Beeld nummer 12.

Met nostalgische/genealogische groet,